Tüketicinin ayıplı bir mal ya da hizmet almak gibi mağdur olduğu durumlarda, firma ile bu sorunu çözemiyorsa başvurabileceği bir heyettir. Tüketici Hakem Heyetlerinin kararı kesindir ve her firma bu kararı uygulamakla yükümlüdür. Bu heyetler Kaymakamlıklara bağlı olarak çalışırlar.
TÜKETİCİ ŞİKAYETLERİ NEREYE YAPILIR?
Tüketici şikayetleri, il merkezlerinde Ticaret İl Müdürlükleri bünyesinde, ilçe merkezlerinde Kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan Tüketici Hakem Heyetlerine bildirilir. 2017 yılı rakamlarıyla ilçe merkezi için parasal değeri 2.400.- liranın altında kalan uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerine başvurmak zorunlu olup, hakem heyetlerince verilecek karar bağlayıcı niteliktedir. Bu parasal sınır, her yıl 8. maddenin son fıkrasında gösterilen usul çerçevesinde yeniden belirlenir. İl hakem heyetleri il merkezi sınırları içinde, ilçe hakem heyetleri ise ilçe merkezi sınırları içinde görevli ve yetkilidir. Başvurular tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır.
HAKEM HEYETİNE BAŞVURULAR
BAŞVURU KOŞULLARI
1. Tüketiciler ve satıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkları çözümlemek amacıyla İl ve İlçe Hakem Heyetleri oluşturulmuştur.
2. Başvurular tüketicinin ikamet ettiği ilçedeki hakem heyetine yapılır.
3. 25186 Sayılı Resmi Gazete` de yayımlanan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliğine göre Büyükşehir statüsünde bulunan illerde ilçe Tüketici Hakem Heyetleri parasal sınır olarak 2.400.- TL`ye kadar olan miktarları görüşüp karara bağlar. İl Hakem Heyeti ise 2.400.-TL - 3.610.-TL arasındaki miktarları görüşüp karara bağlar. Daha yüksek miktarlar için tüketici mahkemelerine gidilmesi gerekmektedir.
GEREKLİ BELGELER
1. Uyuşmazlık konusu içeren dilekçe
2. Delil oluşturan ilgili belgeler (Fiş, fatura vb.)
AÇIKLAMALAR
1. Başvurular, başvuru ve tarih sırasına göre en geç altı ay içinde karara bağlanır.
2. Kararlar alındığı tarihten itibaren 3 gün içinde taraflara yazılı olarak bildirilir.
UYUŞMAZLIK HALİNDE TÜKETİCİ MAHKEMELERİ
Satışa sunulan bir seri malın ayıplı olması durumunda Bakanlık veya tüketici örgütleri ayıplı seri malın üretiminin ve satışının durdurulması ve satış amacıyla elinde bulunduranlardan toplatılması için dava açabilirler.
Ayıplı malları satın alan tüketicilerin uğradıkları maddi ve manevi zararlar nedeniyle tek tek dava açma haklan saklıdır. Mahkeme, dava sonucunda ayıplı malların toplatılması kararını vermiş ise, ayıplı malın ve ayıbın niteliğine göre bu malların satıcıya iade edilip edilmemesine karar verir. Ancak, malların toplatılması için yapılan her türlü masraf, aleyhine karar verilen kişi tarafından ödenmedikçe mallar kendisine iade edilmez. Mahkemelerce verilen para cezaları, suçun aynı yıl içerisinde tekerrürü halinde iki misli olarak uygulanır. Para cezaları her yıl başında Türk Ceza Kanunu’nun EK2. madde hükümleri uyarınca arttırılır.
TÜKETİCİ HAKLARINIZDAN FAYDALANMAK İÇİN GARANTİ BELGESİ, FATURA VEYA FİŞ ALINIZ…